FEL

 

 

 

 

 

FEL

 

 

 

 

 

 

FEL

 

 

 

 

 

 

FEL

 

 

 

 

FEL

 

 

 

 

 

 

FEL

 

 

 

 

 

 

 

FEL

 

 

 

 

 

 

FEL

 

 

 

 

 

 

 

FEL

 

 

 

 

 

 

FEL

 

 

 

 

 

 

 

FEL

 

 

 

 

 

 

FEL

 

 

 

 

 

 

FEL

 

 

 

 

 

 

 

FEL

 

 

 

 

 

FEL

 

 

 

 

 

 

 

FEL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FEL

 

 

I- SZEMÜVEG
II- KONTAKTLENCSE
III- EXCIMER LÉZER
IV- SZARUHÁRTYA GYŰRŰ
V- REFRAKTÍV LENCSE

I- SZEMÜVEG

A rövidlátás korrigálására konkáv üveget használnak, az üveg a szélén vastagabb és a közepe felé haladva egyre vékonyabbá válik. Az erősebb miópia esetén ezek a szemüvegek nem túl esztétikusak és elég nehezek.

A szemüvegeknél használatos lencsék :
Üveg lencsék:
Ezek a legrégebbi szemüveglencsék, nem karcolódnak, képesek a fényviszonynak megfelelően sötétedni, illetve világosodni. Sajnos könnyen törnek és relatíve nehezek.
Műanyag lencsék:
A műanyag lencsék talán a legelterjedtebbek, könnyűek, és jó ellenállnak minden ütésnek, ugyanakkor sajnos könnyen karcolódnak.
" Vegyes " szemüveg lencsék:
Ezek az utolsó generációs lencsék a hagyományos üveg és a műanyag lencsék ötvözetei. Egyesítik az üveg lencsékből származó előnyöket a műanyag lencsék könnyűségével és ellenálló képességével. Egyelőre azonban csak a gyenge miópia esetén használhatóak.

II- KONTAKTLENCSE

Olyannyira diszkrét, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla. A kontaktlencsét főleg (80%-ban) a rövidlátók használják, de természetesen a hipermetrópok, az asztigmiások és a presbitek is megtalálhatják a nekik megfelelő kontaktlencsét.
A kontaktlencse választásánál az egyik legfőbb érv az esztétika : a kontaktlencse megszabadít minket a gyakran nehéz és vastag szemüvegtől. Ugyanakkor a kontaktlencse erős miópia esetén nemcsak jobb korrekciót biztosít a szemüveggel szemben, de viselése során a látómező is sokkal szélesebbé válik, mert nem ütközik a szemüveg keretébe.

A kontaktlencse viselése főként sportolásnál, illetve az olyan foglalkozásoknál előnyös, ahol a szemüveg akadályt jelent. Ugyanakkor nem mindenki alkalmas a kontaktlencse viselésére és sajnos egy idő után azok is allergiássá válhatnak rá, akik sokáig hordták mindenféle mellékhatás nélkül.

Bővebb információért, kérjük, forduljon szemorvosához.

A lencsék tisztítása
A kontaktlencsék viselése esetén nagyon fontos, hogy betartsuk az előírt higéniai utasításokat. A szaruhártyára felhelyezett és nem megfelelően tisztított lencse, komoly fertőzések előidézője lehet. Arra is oda kell figyelni, hogy mindig a megfelelő tisztítófolyadékot használjuk, és ne hordjuk túl a lencsét.

III- EXCIMER LÉZER

A refraktív sebészet kezdete a 19. század közepére nyúlik vissza. A kolumbiai José BARRAQUER szemorvos nevéhez fűződik, aki kifejlesztette a "kératomileusis myopique"-ot, miszerint a szaruhártyából levágtak egy vékony réteget, azt módosították a látás korrigálásának megfelelően, és utána visszahelyezték a szemre. Ezt a technikát, már régóta nem alkalmazzák, hiszen a refraktív sebészet nagyon sokat fejlődött azóta, mind a technikát, mind a technológiát beleértve.

Miért a szaruhártya görbületét módosítják?
A szem egy olyan összetett orgánum, amelyben minden elem nagyon fontos szerepet játszik. A szaruhártya a szem fénytörésének kétharmadáért felelős. A rövidlátó szem esetében a szem tengelye hosszabb, a szaruhártya pedig domborúbb, mint az egészséges szemnél. Ezért a refraktív sebészet, amely a szaruhártya görbületét módosítja, napjainkban ismert, leghatékonyabb eljárás a miópia korrigálására.

Milyen a hatékonysága ennek a beavatkozásnak?
A refraktív sebészet fejlődéséből láthatjuk, hogy különböző technika létezik, közöttük találunk olyat, amelyik már 20 éves múltra tekint vissza, többségük azonban még fejlesztés alatt áll. Az eddigi megismert klinikai eredmények nagyon bíztatóak.

a- A szaruhártya anatómiája

A szaruhártya (cornea) a szem azon része, amely a külvilággal érintkezik, mint egy ablak a külvilág felé, tehát tiszta és átlátszó. Feladata, hogy védje a szem belső szerkezetét és a szem fénytörésének kétharmadáért felelős.
- Nem tartalmaz vérereket, de a szaruhártya laphámjainak sejtjei között számos szabad érző idegvégződés található, ezért ilyen érzékeny, ha idegen testtel érintkezik, mint például a szempilla vagy a por.

Corneahám (épithélium)
Többrétegű, el nem szarusodó laphám, amely rendszerint 4 - 5 sejtrétegből áll. Regenerációs hajlama kitűnő, kisebb defektust az osztódó hámsejtek egymás felé vándorolva képesek befedni. A cornea elülső hámfelszínének állandóan nedvesnek kell maradnia, ezt szolgálja a felső szemhéj néhány másodpercenként bekövetkező lehunyása (pislogás), minek során a szemhéj felújítja a szem elülső felszínén lévő folyadékfilmet.

Bowman-hártya
Vastag, szerkezet nélküli hártya, amelynek feladata a cornea mélyebb részeinek korokozóktól és sérülésektől való védelme. Nem képes regenerálódni, pusztulása után a cornea sérült része elveszti átlátszóságát.

Stroma
Cornea vastagságának 90%-át kitevő, átlátszó, rendkívül szabályos szerkezetű lemezes kötőszövet. A pontosan azonos átmérőjű kollagénrostokból felépülő lemezek, mintegy 60-70 párhuzamos réteget képeznek. Egy rétegen belül a rostok egymással és a cornea síkjával párhuzamosak, a szomszédos rétegekben azonban a rostok egymáshoz viszonyítva eltérő irányúak, többnyire merőlegesek.

DESCEMET membrán
Szabályszerűen elrendezett kollagénrost rétegekből áll, feladata a csarnokvíz behatolásának megakadályozása. Sérülés esetén regenerálódásra alkalmas.

Endothélium
Egyetlen laphámréteg, amely a folyadékkal telt elülső szemcsarnokot határolja elölről. Rajta keresztül vízionok juthatnak be a szemcsarnokból a cornea strómájába. A szaruhártya átlátszóságának megtartásában fontos szerepe van. Körülbelül 5000 sejtet /mm-ből áll, melyek sérülés esetén nem képesek regenerálódni.

b- A refraktív sebészet

b1- Az Excimer lézer (Lézer) :

Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation fénykibocsátás indukált emisszióval)Az Excimer lézer (excited dimer) anyaga nemesgáz és halogéngáz keveréke (argon és fluor), a sugárnyaláb 193 nm- hosszúságon az UV tartományban sugároz. Működésük az indukált emisszión alapszik. Használatakor a szaruhártyát semmiféle vágás nem éri, így a fertőzés veszélye kizárható. A műtét során, a számítógép vezérelte lézersugár rétegről rétegre haladva, néhány mikrométert párologtat el a szaruhártya felszínéről, anélkül, hogy a környező szöveteket roncsolná.

b2- A műtét

A műtét helyi érzéstelenítéssel, ambulánsan történik. A páciens egy erre kialakított, minden irányba mozgatható ágyon kényelmesen elhelyezkedik, az operálandó szemet az orvos a műtét előtt fájdalommentesen kitámasztja, ami azért szükséges, hogy a szem a műtét alatt nyitva maradjon, és érzésteleníti.

A műtét elvégzéséhez, az orvos vagy eltávolítja az ephitéliumot, vagy nyelvezett lebenyt készít a szaruhártyán, hogy a lézersugár közvetlenül a stromában végezze az ablációt. Ma 3 féle technikát alkalmaznak a refraktív sebészetben :

Az eljárások különböznek aszerint, hogy a szaruhártya felszínén vagy belsejében lévő sejteket távolítja el a lézer. Ez magát az abláció mélységét is befolyásolja.

1- PRK

A PRK esetében megtisztítják a cornea felszínét, azaz ephitéliumot egy speciális készülék segítségével eltávolítják.

Erre egy olyon " kefét " használnak, amely nemcsak a kezelendő zónát, de a szaruhártya egész felszínét megtisztítja. A jó eredmény eléréséhez feltétlenül szükséges, hogy a cornea kezelendő felszínéről teljesen el legyen távolítva az epithélium.

A kezelőorvos ez után bejelöli a szaruhártyán a műtét centrumát és megkéri a pácienst, hogy egy világító pontra koncentráljon. Ezután megkezdi a műtétet. Maga a beavatkozás nagyon rövid ideig tart, néhány másodperc vagy tized másodperc, a műtendő dioptria nagyságától függően. A műtét után antibiotikum cseppet cseppent az orvos a szemre, a gyógyulás elősegítésére és az esetleges felületfertőzések elkerülésére.

A LÉZER hatása

A lézer a szaruhártya egy részét (sárga) párologtatta el, így laposabb fénytörési felszínt alakított ki.

2- LASEK

A LASEK eljárásnál az epithéliumot alkoholos oldat segítségével meglazítják, és egy speciális sebészeti eszközzel felhajtják.
Ezután kezdődik a lézeres beavatkozás, ami teljes egészében megegyezik a PRK eljárásnál leírtakkal. Az operáció végén az epithéliumot visszahelyezik a cornea felszínére, ami megakadályozza, az épithélium újraképződését.

3- LASIK

A LASIK eljárás, amit immár 10 éve alkalmaznak a refraktív sebészetben, nem jelent változást, a lényeget illetően, de a jelentős javulást mutat a lebenykészítés minőségében és a hatékonyságot tekintve. A LASIK technika alkalmazása az erős rövidlátás esetén sokkal jobb eredményeket mutat, mint a PRK, további előnye a PRK-val szemben, hogy a gyógyulási fázis gyorsabb és fájdalommentesebb.

A beavatkozás során a kezelőorvos, vékony sebészeti késsel (mikrokeratommal) egy 160m vastagságú lebenyt készít a szaruhártya felszínén. Így a lézer közvetlenül a strómában dolgozik.

A műtét

  1. Egy vákuum gyűrűt helyeznek fel a szemre. A gyűrűnek kettős funkciója van, megakadályozza, hogy a szem becsukódjon a műtét alatt, továbbá segíti a mikrokeratom mozgását a szemen a lebenykészítése közben.
  2. A kezelőorvos ráhelyezi a mikrokeratomot a gyűrűre.
  3. A mikrokeratom előre beprogramozottan, egyenletes sebességgel haladva készíti a nyelezett lebenyt. A szaruhártya 20-25%-át, azaz 160 m vágja meg, de nem távolítja el egészében.
  4. Miután a mikrokeratom végighaladt és elkészítette a lebenyt, visszatér kiinduló pozíciójába, a kezelőorvos eltávolítja a gyűrűt és a mikrokeratomot a szemről.
  5. A kezelőorvos egy sebész eszköz (lapoc) segítségével felhajtja a lebenyt.
  6. A lézeres beavatkozás csak ezután kezdődik, és egy az egyben megegyezik a PRK-nál végzett beavatkozással.
  7. Az Excimer lézeres kezelés után a kezelőorvos a lebenyt visszahajtja a szemre, ami néhány perc elteltével magától visszatapad eredeti helyére.

A műtét után a szemre rövid ideig egy védő lencse kerül, ami védi a még nem teljesen gyógyult lebenyt az esetleges elmozdulástól.

b3- Műtét utáni kontroll

PRK

A műtét után néhány napig felléphetnek kellemetlen érzések (mintha homok lenne a szemben), esetleg kisebb fájdalomérzet, homályos látás, könnyezés előfordulhat. Ez teljesen normális, hiszen az epithélium gyógyulásából, újrahámosodásából adódik. E tünetek megszűnéséig (3-4 nap) nem tanácsos vezetni, sem dolgozni. Ajánlatos 4-5 napig otthon pihenni.

Fontos tudni, hogy

Az operáció után előforduló tünetek:
A PRK-hoz viszonyítva nagyon csekély fájdalom előfordulhat, de általában teljesen fájdalommentes, hiszen a kezelési felületre visszakerült a szaruhártya lebeny, ami tompítja az esetleges kellemetlen érzéseket. A műtétet követő 6-12 órában kialakulhat olyan érzés, mintha por ment volna a szembe. A LASIK féle eljárással minimalizálódik a szaruhártya homály kialakulásának veszélye, hiszen nincs szükség az újrahámosodásra.

Amire vigyázni kell :
Nagyon fontos, hogy a műtét után ne dörzsöljük a szemet, mert az előidézheti a lebeny leszakadását, leválását, valamint tanácsos az antibiotikum kúra alatt (15 nap) a szemen megőrizni a védő kötést.

Pihenés:
LASIK kezelés után 1-2 napos otthoni pihenés szükséges, majd ezt követően nincs akadálya a munkába állásnak.

Másik szem :
A másik szemet általában egy hónappal az első után tanácsos megműteni, hogy jó és stabil eredményt érjünk el. Ezalatt az idő alatt fontos, hogy a látás kiegyenlített legyen, így ajánlatos szemüveget hordani. A szemüveglencséjét, amit a már operált szemen viselne, ki kell cserélni üvegre.
A műtét utáni látás
Az eredmény sokban függ a rövidlátás természetétől, vagyis általában minél kisebb a rövidlátás mértéke, annál nagyobb esély van a tökéletes látás elnyerésére. Abban az esetben, ha visszamarad dioptria, vagyis a szemet alulkorrigálták, 3-4 hónap múltán lehetőség van az újrakezelésére. Ezalatt az idő alatt a lebeny még nem gyógyul be teljesen, tehát lehetőség van arra, hogy felhajtsák, később azonban újra meg kell vágni a szaruhártyát.

IV- SZARUHÁRTYA GYŰRŰ

A szaruhártya gyűrű (angolul : ICRS) 1997 februárjában kapta meg a CE jelzést. A szaruhártyába, a vastagságának megfelelő két gyűrűt ültetnek be azért, hogy laposabbá tegyék, valamint centrális nyomást alakítsanak ki a corneán.

Ennek a módszernek az előnye, hogy visszafordítható folyamat, gyorsabb a gyógyulás és a látást is hamarabb visszanyeri a páciens. Ugyanakkor ez a módszer csak alacsony miópia esetén alkalmazható. Nincs eléggé kifejlesztve, és több tapasztalatot kíván.

V- REFRAKTÍV LENCSE

IA refraktív lencse lehetővé teszi az erős miópia és a hipermetrópia kezelését. A lencse beültetésére több hely is rendelkezésre áll :

A refraktív lencsék iránt egyre nagyobb az érdeklődés, hiszen ez a műtét nem érinti a szaruhártya görbüIetét.